Singaporsk svart pepper-krabbe

Singapore er matmessig et av de mest fascinerende stedene jeg har besøkt. Det begynner å bli en stund siden nå, tilbake i 2005, da jeg la inn et par dagers layover på vei til Borneo. På flyet dit kom jeg i prat med en fastboende, som da vi ankom tok meg med på en rundtur i Asias matmetropol. Det ble massive inntrykk fra de mange hawker-båsene og åpne restaurantene som preger mange av bydelene. Det lille landets plassering på tuppen av den malaysiske halvøya vært et naturlig møtepunkt og handelssentrum hvor mange kulturer har kommet sammen over århundrer. Det har resultert i genuin fusion food med innblanding fra Kina, Malaysia, India, Indonesia, England, Portugal, Thailand, Japan og andre land som nevnes kan i områdene rundt.

Pepper crab og chili crab er to av de mest kjente signaturrettene fra landet. De er svært enkle å lage, og du kan bruke både taskekrabbe, kongekrabbe eller snøkrabbe. Og man greier seg med én kjele, stor saute-panne eller wok. Her kommer pepperkrabbe.


Mengde:

1.5 kg (nok til to voksne)

Aktiv tid:

45 min

Total tid:

1 time


Merk

  • Karri-blader kan eventuelt utelates dersom du ikke får tak i dem. De finnes i de fleste asiatiske matmarkeder i Oslo. Usikker på tilganger i tilsvarende butikker i andre byer.
  • Hele retten kan lages i én wok, sauté-panne eller stor stekepanne. Men ikke bruk non-stick-panner med keramisk belegg. Krabbeskallene er harde må flippes en del, det kan skade belegget.
  • Det finnes variasjoner av denne retten, og flere oppskrifter inneholder flere umami-tunge ingredienser som fermenterte bønner og tørkede reker (skal teste ut dette etter hvert). Men alle ingrediensene her skal kunne fås tak i overalt med unntak av karriblader, som kan droppes.

Ingredienser

Ca. 1,2–1,5 kg kokt krabbe; klør, bein og/eller hus (paven fjernet)

2 ss grovkvernet svart pepper

75 gram smør (ordentlig smør)

1 ss matolje; raps, solsikke eller mild oliven

1 medium løk eller sjalottløk i tilsvarende mengde (3-4), delt i to og deretter skivet

5 store fedd hvitløk, kakket én gang med flatt knivblad og deretter finhakket (ikke microplane)

En stor neve karri-blader; ca tre stilker (kan droppes, se merknad)

1 thai chili, del på langs og fjern frøene før du kutter i tynne skiver

2 ss østerssaus

3 ts tamari (mørk, tykk og litt søtere utgave av soyasaus) eller vanlig soyasaus

2 ts sukker

2 ss maisstivelse, blandet ut i like deler vann

450 mL vann

2 never finskivet vårløk (2-3 stenger)

2 never koriander (forsøk å fjerne mest mulig av stilkene)

Instruksjoner

  1. Begynn med å riste krydderet i tom panne på medium/høy temperatur i ca. 20 sekunder
  2. Ha smøret og oljen og rør slik at alt pepperet blir dekket.
  3. Mens smøret fortsatt smelter, ha i løken og steik i et par minutter. Rør godt.
  4. Tilsett hvitløken og steik i ett minutt.
  5. Deretter østerssaus, tamari/soyasaus og sukker, chilli og karriblader. Rør godt og steik videre i ca. 1 minutt.
  6. Ha i vannet og la det koke i ca. 3 min.
  7. Tilsett maisstivelsen og la sausen tykne i 1-2 min før du har i krabben. Taskekrabbene har hardt skall og kan falle litt fra hverandre dersom du behandler dem røft i panna. Velt dem derfor forsiktig rundt med jevne mellomrom i ca 10 min slik at sausen har trengt godt inn skallene.
  8. Anrett og dryss over koriander. Server gjerne med lys brød, f.eks. ristede baguette-skiver med smør eller Hawaiian rolls.

No Comments

Leave a Comment