Med syre fra sitron og salt fra feta er disse potetene bra match med det meste av søtlig kjøtt, både kylling, svin, lam og storfe. Spesielt å anbefale dersom du har nøytralt (salt og pepper) eller urtemarinert kjøtt. Unngå dersom du allerede har sterke profiler på marinaden, som BBQ, trøffel, koreansk og liknende.
Triksene for å få dem crispy
Jeg har lenge slitt med å få til ordentlig sprø poteter i ovnen (altså uten fritering). Etter flere års usystematisk prøving og feiling har jeg kommet fram til to triks som hjelper:
- Miks potetene med vann i tillegg til olje slik at de kokes lett fram til vannet er fordampet, og oljen tar over. Et velkjent triks for å få pommes frittes crispy er å koke dem lett før de friteres. Overflaten blir melen og dermed blir det større overflate som oljen fester seg på, som igjen gjør dem sprø. Samme prinsippet gjelder for ovnspoteter.
- Ikke kutt tradisjonelle båtformer. Sikt heller etter en triangulær pyramideform, eller tetrahedron som det også kalles. Samme form som Sun Lolly-is eller de gamle vaniljesauskartongene. Du må vende dem i løpet av steketiden, og med denne formen sikrer du en jevnere eksponering på både stekebrettet og i luften for alle sidene. Forresten, av en eller annen merkelig grunn kalles de tradisjonelle båtene for Pamela (Anderson)-poteter i Norge. Jeg kjenner ikke bakgrunnen til denne referansen, men det skal ikke så mye fantasi til for å fastslå at det det henspiller på sannsynligvis er usjarmerende og neppe morsomt. Nok en grunn til å droppe båtene.
Merk
- Potetene bør vendes ca. hvert 20 min i løpet av steketiden.
Lengde
- Prep: 15 min
- I ovnen: 40 + 40 min
Oppskrift
Ingredienser
- Poteter, ca. 2 kg – kuttet i triangulære pyramider (se kommentar over)
- Hvitløk, 6 fedd – finkuttet
- Olivenolje (eller rapsolje), 175 ml (12 spiseskjeer)
- Vann, 240 ml (16 spiseskjeer)
- Sitronsaft, én stor sitron (4 spiseskjeer)
- Salt og pepper etter smak
- Oregano (tørket eller fersk), 2 spiseskjeer
- Mynte, stor håndfull – finhakket
- Fetaost, ca. 200 gram
Fremgangsmåte
- Ovn på 230 C
- Skrubb (evt. skrell) potetene og kutt dem i pyramider, ca. 3 cm lange sider. Ha dem i en stor bolle, skyll dem i vann og renn av så du får vekk stivelsen fra kuttingen.
- Tilsett hvitløk, olje, vann og sitronsaft. Smak til med ønsket mengde salt og pepper og bland godt rundt. En god indikasjon på at det er ferdig blandet er å se at pepperet er jevnt fordelt.
- Fordel potetene direkte på stekebrett i ett lag. Sett på midterste rille.
- Vend på potetene hvert 20 min.
- Etter 40 min, tilsett oregano og mynte
- Ta ut nå du syns overflaten ser bra ut, totalt ca. 1 time og 20 min.
- Smuldre over feta med en gang potetene kommer ut av oven.
Modifisert fra Cat Lady Cyndi på Allrecipes
Nice!
??✌?