Carolina style BBQ-saus

Amerikanske barbeque-sauser fra kommer i flere forskjellige kategorier, med opphav i de regionale BBQ-stilene i sørøstre hjørnet av USA. Ikke overraskende er det ulike måter å dele inn stilene på, men ofte opereres det med fem hovedstiler i tillegg til en haug med underkategorier.

  • Carolina
  • Memphis
  • St. Louis
  • Kansas City
  • Texas

Det er nøkkelingrediensene eddik, sennep og tomat som i størst grad definerer de ulike sausestilene, og som igjen har sitt utspring i hvilket kjøtt som dominerer i de respektive regionene. Denne oppskriften tilhører the mustard belt, en av de fem underkategoriene i Carolina-stilen, hvor det først og fremst er svin som dominerer. Eddik, sennep og chili gjør denne sausen ganske skarp og sterk, og passer veldig bra sammen med  svinekjøtt, som er ganske søtlig. F.eks. pulled pork.


Ingredienser

  • Dijon-sennep, 275 gram (1 cup)
  • Sukker, 110 gram (1/2 cup)
  • Brunt sukker, 50 gram (1/4 cup)
  • Eplesidereddik, 175 milliliter (3/4 cup)
  • Vann, 60-75 milliliter (1/4 cup)
  • Chilipulver, 2 spiseskjeer
  • Røyket paprika, 1 spiseskje (du får dette i de fleste dagligvarebutikker nå)
  • Pepper, 1 teskje
  • Hvit pepper, 1 teskje
  • Cayenne-pepper, 1/2 teskje

  • Soyasaus, 1/2 teskje
  • Smør, 2 spiseskjer
  • Liquid smoke,  1/2 spiseskje (dette får du på Meny og Ultra)

Fremgangsmåte

  1. Bland alt  utenom soyasaus, smør og liquid smoke i ei gryte, kok opp forsiktig og la det småkokepå ca. 40% effekt i ca. 30 minutter. Rør innimellom og pass på at klumper med krydder ogsennepen løser seg. Det vil etterhvert begynne å ta form av lava, verdens farligste ting.
  2. Ha i resten av ingrediensene og la det putre i 10minutter til.
  3. Kjøl ned og oppbevar i kjøleskap. Foretrekker å ha BBQ-saus på plastflasker (f.eks. sauseflasker,  som du kan kjøpe hos Culina).

Merk

Det er mange konserveringsagenter i denne sausen, og jeg har til gode å oppleve at den blir dårlig. Den holder seg i kjøleskap i mange måneder.

2016-02-15 19.27.12

No Comments

Leave a Comment