Her er en superenkel oppskrift på ordentlig focaccia. Krever ingen knaing, bare ørlite strekking før den skal inn i ovnen.
Enkle hvetedeiger som focaccia og pizza kan med fordel få utvikle seg sakte over tid for for å utvikle smak (malt- framfor gjærpreg), gjerne mens du sover. En annen fordel med over-natta-deiger er at de trenger høy grad av hydrering (høy vannprosent) som gjør det enkelt å få en sprø skorpe. Inni skal den ha en myk og litt seig struktur med store luftlommer. Det er dessverre ikke alltid tilfelle når man kjøper dem i butikk eller bakeri, da du gjerne ender opp med en loffaktig konsistens og kjedelig smak kamuflert med litt pynt på toppen.
Det er egentlig ikke noen måte å jukse på, men man kan i det sørge for at deigen gjør jobben om natta. Jeg pleier å starte denne på fredagskvelder slik at vi har den over helgen. Det er også akkurat så lenge den holder seg god.
Mengde:
30×40 cm
Aktiv tid:
30 min
Total tid:
12-14 timer
Ingredienser
500 gram hvetemel
15 gram salt
4 gram gjær
325 gram vann
60 mL (1/4 cup) extra virgin olivenolje
10-20 grønne oliven uten stein, kuttet i skiver eller på annen ønsket måte
Fersk eller tørket rosmarin, ca. 2 spiseskjeer
Flaksalt eller annen halvgrovt salt
Instruksjoner
- Bland alle tørre ingredienser i en stor bolle.
- Tilsett vann og bruk hender eller sleiv inntil alt det tørre er blandet inn.
- Dekk til bollen med plastfilm, pass på at det er helt tett. La stå i romtemperatur over natta, minst 8 timer.
- På et stekebrett med høye kanter, tilsett halve oljen.
- Legg deigen ut på en godt melet overflate, ikke vær redd for å bruke for mye. Form deigen sammen til en ball ved å trekke kantene opp mot midten på toppen, ca 10-12 trekk. Deigen vil føles tightere.
- Overfør til stekebrettet og vend ballen flere ganger rundt slik at den blir helt dekket i olje.
- Legg ballen på midten av brettent med sømmen ned og press den litt ned med håndbakene slik at den har form av et veldig rundt rektangel.
- Dekk til med plastfilm og la heve i 2 timer.
- Kutt til rosmarin og oliven.
- Når to timer har godt, skru ovnen på 230 C. Imens tar du av plasten og presser forsiktig deigen utover slik at den strekker seg ut mot kantene av brettet, ca. 30×40 cm. Løft kantene forsiktig dersom det er store luftbobler under og popp andre luftbobler på overflaten. Lage små groper utover deigen med fingrene og spre resten av olivenoljen. Dryss over rosmarin, oliven og salt.
- Stek på 230 C i 16-20 minutter. Dette avhenger helt av ovnen din og hvordan du foretrekker skorpen. Jeg pleier å la den gå ganske langt så jeg får enkelte brente topper.
- Holder seg sprøtt og saftig i to dager, men så er det brått over. Oppbevar i åpen papirpose.
Basert på Easy No-Knead Olive-Rosemary Focaccia With Pistachios Recipe fra Serious Eats.
No Comments